čtvrtek 11. srpna 2011

Co si myslím o komplexním poradenství na českém trhu?

Zastávám názor, že pokud někdo už chce radit, pak by měl do problematiky vidět, a to jednoznačně komplexně.

“Finanční poradenství je mýtus”


Můj profesor na vysoké škole tvrdil, že si myslí, že finanční poradenství je mýtus. Jednoduše nejde, aby poradce rozuměl všem oblastem, zároveň všem produktům a ještě do toho vybral to nejlepší řešení napříč všemi metodikami.

Naprosto s ním souhlasím. Jedinec to nikdy nedokáže. Dnes však žijeme v době, kdy lze  výběr  vhodných řešení uskutečnit elektronicky.

Rád bych se však zabýval otázkou, jestli dnešní komplexní poradenství v podání komplexních poradenských společností je opravdu tak komplexní.

Mnoho lidí se určitě setkalo s tím, že chtělo investovat. Měli peníze navíc a tak si řekli, že navštíví nějakého finančního poradce. Jejich zadání znělo jasně. Chci vydělat. Poradce provedl analýzu.

Zadal to do nějakého moc chytrého softwaru a vypadlo mu doporučení složené z fondů. Nabídl to klientovi s grafem minulé výkonosti fondu s tím, že je dost pravděpodobné, že to zhodnocení bude mít podobné.

Klient koupil graf, respektive zhodnocení na grafu a šel domů. Při další návštěvě se všichni divili, proč to nešlo tak, jak minule poradce ukazoval.

“Prodej připravené varianty ze softwaru nemá s komplexností nic společného”


Podobně to vypadá všude a skoro vždy. Komplexní ale neznamená prodej nějaké připravené varianty ze softwaru. Komplexní poradenství znamená důkladné seznámení s klientskými cíly, s majetkem, s příjmy a výdaji a s celkovou ekonomickou situací klienta.

Po vyhodnocení všech těchto variant by automaticky mělo dojít ke koncepčnímu řešení opět v rámci všech variant, ne jen prostřednictvím kapitálového trhu.

To znamená rozložit  rizika i do majetku a případně dalších oblastí. Optimalizovat nejenom příjmy a výdaje, ale i daně, které dopadají na úplně každého.

Má však dnešní poradce takové možnosti? Myslím, že nikoli, proto pak komplexní poradenství v podání našeho trhu vypadá dosti nekomplexně.

Žádné komentáře:

Okomentovat