úterý 29. listopadu 2011

Má finanční poradenství v době krize cenu?

Podle údajů Světové banky byl meziroční růst HDP v ekonomikách celého světa v loňském roce 4,2%. To jsou o poznání lepší čísla než v roce 2009, kdy byl zaznamenán největší propad za poslední desetiletí a to o dvě procenta. Bylo by ovšem pošetilé považovat současnou světovou ekonomickou krizi za ukončenou záležitost.

Vývoj světové ekonomiky v tomto roce vzbuzuje u mnohých obavy - dluhová krize v Řecku a Irsku, obavy ze zadluženosti Portugalska, Itálie, Španělska a mnohých dalších států, nejasný osud eura, stagnace ekonomiky Spojených států atd. - to vše vnáší do našeho každodenního života mnoho nejistoty. Doby, kdy měl vývoj světové ekonomiky jen pramalý vliv na řadové občany naší země, jsou nenávratně pryč. Dnes tvoří 70% hrubého domácího produktu ČR export statků a služeb do zahraničí a přímé zahraniční investice do České republiky ve své řadě přesáhly jen za rok 2010 neuvěřitelných 6,7 miliard dolarů (údaje Světové banky).

Tato statistika jen potvrzuje, že úroky z vkladů v bance, procenta z hypotéky, podmínky leasingu, dostupnost pojištění, splacení předchozích dluhů a závazků, konec konců cena vaší vlastní nemovitosti, to vše dnes bezprostředně závisí na vývoji světových trhů.

Svět je dnes nesrovnatelně komplikovanější než před několika desítkami let a každý váš krok by tomu měl odpovídat. Tempo růstu české ekonomiky zpomaluje, bankovnictví je ovlivněno nestabilní situací ve světě, současně s tím se však otevírají i lákavé perspektivy budoucího růstu cen aktiv v souvislosti s možným koncem světové finanční krize a obnovením konjunktury. To vše je nutné sledovat. Specifikem tržního hospodářství je totiž jeho nepředvídatelnost. Ať už se bude situace vyvíjet jakkoli, primární starostí každého z nás je zachovat si přehled, a nenechat se nemile překvapit. A to ani prudkými zvraty vývoje, ať už nám rok 2012 přinese hromadné krachy bank či naopak nový boom na trhu nemovitostí.

Specifikem sféry financí je totiž ohromná cena informací, a ta v situaci krize nevídaně stoupá. Informační náskok v této sféře může každému ušetřit nejen podstatnou část jeho peněz a zdraví, ale také velmi dobře vydělat. Situace se i nadále dynamicky a nepředvídatelné vyvíjí, ale již teď je jasné, že správný finanční plán sestavený dnes bude znamenat bohatství a blahobyt v budoucnosti. Ač jsou hrozné a v tržním hospodářství nevyhnutelné, všechny ekonomické krize totiž jednou končí, a po nich nastává nové období prosperity.

Žádné komentáře:

Okomentovat